Eco Ruralis
lansează Catalogul de semințe tradiționale 2014
Programul Eco Ruralis de colectare, multiplicare și distribuție de semințe tradiționale Eco Ruralis
În ultimii 4 ani, una dintre activitățile cele mai importante ale asociației Eco Ruralis a fost să colecteze, multiplice și apoi să distribuie gratuit cât mai multe semințe tradiționale, celor care doresc să cultive varietăți tradiționale de legume, cereale, plante aromatice și flori.
COLECTAREA
Semințele noastre sunt colectate din întreaga țară, de la ţărani şi grădinari care ne trimit cantități mici din soiuri vechi, găsite în gospodăriile țăranilor și țărăncilor. Colaborăm cu Banca de gene de la Suceava, de la care am primit pentru cultură și distribuție varietăți românești de legume și zarzavaturi.
În timp, am dezvoltat legături strânse cu alte organizații și asociații de țărani din Europa, care salvează și distribuie semințe tradiționale. Avem semințe de la Pelitti (Grecia), Seedy Sunday (Anglia), Irish Seed Savers (Irlanda), Kokopelli (Franța), Arche Noah (Austria).
MULTIPLICAREA
În ultimii doi ani, echipa Eco Ruralis din Cluj, cu sprijinul domnului profesor Aurel Maxim și cu ajutor din partea voluntarilor Eco Ruralis și a studenților de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, a multiplicat semințe tradiționale pe o bucată de teren din fosta grădină botanică din cadrul universității. Pe durata întregii perioade de creștere, varietățile locale au fost analizate pentru a afla ce calități specifice au aceastea (producție, gust, rezistența la boli și dăunători, rezistența la secetă, etc.). Pe baza acestor observații se întocmește în fiecare an catalogul Eco Ruralis de semințe tradiționale. La finalul sezonului, adunăm semințele pentru fiecare varietate și le depozităm la Biroul Eco Ruralis.