Formarea coroanei la pomii fructiferi în primul an - ciupirea lăstarilor

Formarea coroanei la pomii fructiferi
în primul an
- ciupirea lăstarilor -


Astăzi, am dat o tură prin grădină, pe la pomi și am ciupit vârfurile lăstarilor pentru a favoriza ramificarea și formarea unei coroane echilibrate printre buburuze și alte gâze.

Pe scurt, ca idee, formarea coroanei pentru care am optat eu este tip vas.
După plantarea din toamnă, în primăvară am scurtat pomii la înălțimea de 40 cm pentru a avea un pom de talie joasă.



Ulterior, am lăsat între trei și cinci lăstari de jur-împrejurul trunchiului, care vor constitui viitoarele șarpante (ramuri).
Acești lăstari sunt situați în partea superioară a pomului despre care spuneam că l-am tăiat, iar pe ceilalți lăstari, crescuți pe tulpină, i-am rupt tot timpul pentru a fi sigur că puterea de creștere este direcționată numai acolo unde trebuie.

Conform instrucțiunilor primite de la un domn inginer, prima ciupire, a lăstarilor pe care i-am ales (cei trei sau cinci, după caz) se face când ei au atins lungimea de 40 cm. După aceea, din punctul ciupirii, vor porni alți lăstari, care vor fi ciupiți când vor ajunge la 30 cm fiecare.
Bineînțeles că unii vor ajunge mai repede la lungimea respectivă, iar alții mai târziu. În acest caz ciupirea se face diferențiat.

Cel mai important lucru, la ciupirea lăstarilor, este ca aceasta să se facă deasupra unei frunzulițe care este orientată spre EXTERIORUL coroanei.

Al doilea aspect extrem de important este ca, înainte cu două săptămâni de a începe ciupirile, pomii să fie irigați cu simț de răspundere pentru a avea o cât mai bună rezervă de apă și de hrană.
Irigarea trebuie susținută și după efectuarea ciupirii.

De asemenea, ciupirea nu trebuie făcută în perioadele zilei în care soarele dogoare foarte tare pentru a limita deshidratarea puternică.






Grădina de legume

Cais

Cais

Mult succes! :)

Comentarii

  1. Pe asta cu ciupirea nu o stiam, merci:)!

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiam ca e atata grija in crestera unui pom
    Ghivece

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La început nici eu nu știam. Ba mai mult decât atât mă gândeam că ce mare chestie este să ai fructe pentru consum propriu și/sau valorificare din moment ce oricum pomii cresc singuri în grădină.
      Ei bine, nu-i chiar așa.
      Succes și sănătate!

      Ștergere
  3. Buna ziua,
    Daca pomul are trei ani se mai poate scurta la 40 cm astfel incat sa obtinem un pom de talie mica ?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua,
      În mod normal se poate dar depinde de mai mulți factori. Cel mai bine este să apelați la cineva cu experiență, din zona dvs. care poate ajunge la fața locului pentru a lua o decizie în cunoştință de cauză.
      Cu plăcere!

      Ștergere
  4. Buna ziua ! Foarte utile informatiile gasite aici! Sunt incepatoare in ale gradinaritului si imi va fi de folos tot ce am citit.
    Mult succes si putere de munca!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare