Păduchele țestos - dăunători la păr

Păduchele țestos al părului
Epidiaspis betulae
-  dăunători la păr -

Răspândire

Paduchele testos se intalneste in toata tara, incepand din zona stepei si pana in zona bradului. O frecventa mai mare prezinta in silvostepa si in zona padurilor de foioase. Ataca mai ales parul, dar se intalneste si pe prun si mar.

 acarian


Descriere

Femelele sunt cordiforme, roscate galbui-roscate sau violaceu-roscate, cu pigidiul  portocaliu.  Stigmele anterioare sunt prevazute cu 4-6 glande discoidale, iar cele posterioare cu glande discoidale si tubulare. Pigidiul prezinta 2 lobi medianii si mai multe palete spiniforme, recurbate. Glandele ceriere sunt dispuse in 5 grupe compacte, iar lungimea corpului este de 1,4-1,6 mm. Scutul femelii este brun-cenusiu cu diametru de 1,5-1,8 mm.
Ouale sunt roz-violacee, ovale, reniforme sau neregulate si mici.
 Larvale primare sunt eliptice, roz-violacee, cu pigidiul portocaliu.
Masculii sunt violaceei - roz, cu ochii negrii, lungimea corpului: 0,6-1 mm. Scutul masculului este alb si lung, cu crestele longitudinale. Pe scoarta, in locul pe care se afla paduchii, se produc depresiuni, iar ramurile atacate se deformeaza, se degarnisesc de muguri si se usuca. In crapaturile scoartei se adapostesc colonii de femele.


Biologie

Are o singura generatie pe an. Paduchele ierneaza in stadiul de femela. Primavara, dupa o perioada de hranire de 40-45 zile, femelele devin adulte, iar pe la mijlocul lunii mai depun oua. Perioada ovipozitara dureaza 25-30 zile; in decursul ei, o femela depune pana la 60 oua. Dupa o perioada de incubatie de 6-8 zile apar larvele, care se fixeaza, de regula, in crapaturile scoartei sau sub ritidom, unde se hranesc sugand seva sau sucul tesuturilor vii. Stadiul de larva de prima varsta dureaza 20-30 zile, dupa care larvele naparlesc si se transforma in larve de varsta a doua. Larvele de varsta a doua se hranesc 20-25 zile, iar in a doua jumatate a lunii iulie se transforma in femele si masculi. Dupa imperechere masculii mor, femelele se hranesc  inca o perioada de 50-60 zile, apoi ierneaza, iar primavara, in mai, devin adulte si depun oua.


Mod de dăunare

Dupa paduchele din San Jose, paduchele testos este cel mai primejdios coccid al parului. Nu formeaza focare, dar este frecvent in livezile de peri sau pe perii izolati din gradina, parcuri,  etc. Paduchele este extrem de virulent. Ramurile perilor atacati se rasucesc si se deformeaza, apoi se usuca, la inceput partial si in cele din urma, se usuca tot pomul. Parul si marul sunt cei mai afectati, dar adesea se gasesc si pe prun, piersic, cires, visin, etc.


Combatere

Dintre măsurile agrotehnice, cea mai importantă este arătura de toamnă, strângerea şi distrugerea resturilor vegetale,etc. Tratamentele chimice se aplica la avertizare cu insecticide omologate.



Sursa: păduchele țestos


Comentarii

  1. Am avut probleme cu testosii la trandafiri anul asta ... Si de-acum incolo o sa stropesc nesmintit in fiecare primavara devreme cu ulei mineral tot ce se cheama arbust sau pom fructifer in gradina. Pana acum n-o faceam, dar invatam din greselile noastre :)
    O zi frumoasa maine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stropirea cu ulei mineral este prima care se face, la începutul anului, în ferestrele iernii, când temperatura este peste 5*C. Are efect împotriva păuchilor țestoși (păduchele de San Jose), ouălor de afide, acarieni, etc.
      Mulțumesc la fel, Dani! :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare