Molia orientală a fructelor - dăunători la păr

Molia orientală a fructelor
CYDIA (LASPERESYA) MOLESTA
- dăunători la păr -


Răspândire

Acest daunator este de origine din China si Japonia, de unde a patruns in America de Nord, ajugand apoi si in Europa. Daunatorul este polifag. In tara noastra a patruns in ultimii ani, in zona Oradea, Banat, iar in ultimul timp s-a extins in sudul Oltenitei, in Dobrogea, reusind sa patrunda si in alte bazine pomicole unde se cultiva pomi. In tara noastra aceasta insecta are 2-3 generatii pe an. Generatia a treia este partiala.

 acarian

Descriere

Larvele acestei insecte sunt cele mai pagubitoare, deoarece atacă fructele şi lăstarii ierbacei. Ele pătrund în pulpă distrugand miezul fructelor, din care cauză fructele nu mai cresc. Larvele din prima generaţie cauzează pierderi totale la fructele atacate, deoarece acestea fiind mici cad. Larvele generaţiei a doua atacă fructele aproape de maturitate. Aceste fructe se coc înainte de vreme, o parte din ele cad, o parte putrezesc şi o parte din cele atacate rămân în pom, iar odată cu culesul sunt duse în depozit unde larvele se retrag şi intră în diapauză hiemală. Fructele mature atacate de acest dăunător nu se pot păstra pentru că prin galerii pătrund diferite microorganisme ce le determină putrezirea.

adult

Biologie

Fluturasii au anvergura aripilor de 10-15 mm, iar larvele mature au aceeasi lungime pe care o prezinta corpul adultilor. Insecta ierneaza ca larva matura. Adultii primei generatii apar din larvele hibernante in aceeasi perioada cu Cydia pomonella, Cydia funebra, Anarsia lineatella. Fluturii activeaza in perioada crepusculara. O femela depune 100-200 oua, izolate pe frunze, foarte rar pe muguri, la speciile pe care le ataca. Larvele apar dupa 5-15 zile, dupa care patrund in nervurile frunzelor si in lastari. Ca sa ajunga la maturitate, larvele consuma mai mult de un lastar si muguri. Larvele mature se retrag si se transforma in generatia a II-a. Lastarii atacati se curbeaza si apoi se usuca. Larvele generatiei a II-a ataca fructele se hrănesc cca. 13-59 zile, după care se retrag din fructe în diferite ascunzişuri unde şi-au format coconi protectori pentru iernat. Acestea, împreună cu cele rămase din prima generaţie vor da în anul următor prima generaţie.

acarian

Combatere

Se face prin tratamente la avertizare. Pentru prima si a doua generatie, tratamentele se aplica in aceeasi perioada cu Cydia pomonella la mar, par si gutui, cu Cydia funebrana si Anarsia lineatella la piersic, cais, prun, migdal, iar la cires prima generatie se combate odata cu Rhagoletis cerasi. La prima generatie se aplica 2-3 tratamente, la soiurile timpurii, la a doua generatie 2 tratamente si in cazul cand exista si o a treia generatie, se face un tratament la soiurile foarte tarzii cu produse cu remanenta redusa.

Sursa: molia orientală

Comentarii

Postări populare