Focul bacterian - boli la păr


Focul bacterian
ERWINIA AMYLOVORA
- boli la păr -


Răspândire:

Focul bacterian este cea mai pagubitoare boală produsă la măr, păr şi gutui. Atacul este întâlnit in toate zonele pomicole in care se concentrează cultura părului (a seminţoaselor), poate să distrugă în livezile neîngrijite în proporţie de 100%.


Simptome:

Boala se manifesta intr-un mod asemanator aceluia descrisa la mar. In timpul infloritului, inflorescentele si frunzele rozetelor florale infectate se ofilesc si capata o culoare bruna-negricioasa. Fructele foarte tinere se mumifica. Organele verzi atacate se usuca, insa nu cad, ci raman prinse de ramuri mult timp. Boala trece la ramurile tinere, apoi la cele mai groase, la tulpina si in cele din urma la radacini. Spre deosebire de mar, la par boala se extinde mult mai rapid, astfel ca un pom atacat poate sa moara dupa 8-15 luni de la infectie.
La suprafata organelor atacate apar picaturi de exudat bacterian de culoare galbena – brunie si de consistenta vascoasa. Pe ramuri, scoarta atacata se cufunda si capata un aspect umed, la suprafata aparand picaturile de exudat bacterian. Daca se indeparteaza scoarta bolnava se constata o brunificare a lemnului.



Agentul patogen:

Focul bacterian al parului este cauzata de aceeasi bacterie care ataca si marul – Erwinia amylovora.
Bacteria ierneaza in plagile de pe ramuri si in primavara, la suprafata acestora se formeaza noi picaturi de exudat plin cu bacterii. Raspandirea acestora se face cu ajutorul apei de ploaie si al insectelor. Patrunderea bacteriilor in planta are loc in majoritatea cazurilor prin stigmat, mai rar prin stomate, nectarii si rani. Dintre insecte, principalele diseminatoare sunt albinele, care, vizitand alternativ florile bolnave si pe cele sanatoase, raspandesc boala. In afara de albine, boala poate fi transmisa si de: Eriosoma lanigerum, Aphis spp, etc.
Infectia se face numai atunci cand umiditatea relativa a aerului depaseste 50% si cand temperaturile sunt cuprinse intre 18 si 29°C. De obicei, in timpul infloritului normal, rareori se inregistreaza temperaturi peste 18°C. De aceea, pericolul de infectie este mult mai mare in cazul soiurilor care infloresc a doua oara in iunie sau iulie.
Bacteria poate sa atace si alte plante din familia Rosaceae, fara insa a provoca imbolnaviri grave care sa duca la pieirea plantelor infectate. Totusi, acestea constituie focare permanente, de la care boala se raspandeste la perii din apropiere. Un mare pericol il reprezinta speciile de Crataegus, pe care bacteria ierneaza.



Combatere:

Combaterea se face prin măsuri preventive, folosirea la plantare a unor pomi sănătoşi fără leziuni (ulceraţii) bacteriene; depistarea vetrelor de atac, îndepărtarea focarelor (frunze, lăstari, şarpante si chiar pomi) cu infecţii, pentru diminuarea inocultului. Se impune, de asemenea, indepartarea din apropierea livezilor de peri a speciilor de Crataegus de pe care boala poate sa treaca in primavara pe peri.
Pentru prevenirea pagubelor prin măsuri chimice, este necesar să se execute tratamente la avertizare postflorale si preflorale cu produse cuprice si daca perioada înfloritului se prelungeşte pe o perioada mai lunga de timp (temperaturi scăzute si precipitaţii), chiar in perioada înfloritului. Combaterea vectorilor (afide, minatoare etc.) cu insecticide omologate.


Sursa: focul bacterian.

Vezi articolul cu 

Comentarii

Postări populare