Ciuruirea frunzelor - boli la cireș și vișin

Ciuruirea frunzelor 
ASCOSPORA BEIJERINCKII
- boli la cireș -


Răspândire
Ciuruirea frunzelor este o boală frecventată la speciile sâmburoase. Pagubele produse de această ciupercă sunt mari dacă nu se iau măsuri de combatere.

flori atacate


Simptome
Atacul se manifestă pe frunze, ramuri şi fructe. Pe frunze apar numeroase pete circulare, brune cu marginea violacee, cu diametrul de 3-5 mm, care se usucă şi cu timpul se desprind şi cad, frunzele rămânând ciuruite. Pomii atacaţi se desfrunzesc timpuriu şi se debilitează. La cireş fructele atacate prezintă la început pete mici, roşietice, care apoi se brunifică şi se usucă până la sâmbure. Fructele atacate de timpuriu se scutură masiv.
Atacul pe ramurile tinere se manifestă prin apariţia unor pete ceroase, brun-roşcate, puţin cufundate în ţesut. În urma atacului seva este brusc oprită din circulaţie, ceea ce duce la veştejirea vârfurilor la lăstarii tineri, iar buchetele florale se usucă. Scoarţa moartă este acoperită de gome cleioase.  Dacă uscarea nu se produce în cursul perioadei de vegetaţie, aceasta se va face cu siguranţă în timpul iernii datorită diminuării rezistenţei la ger.

larva

Agentul patogen si biologia acestuia
Boala este produsă de ciuperca Ascospora beijerinckii. Ciuperca iernează sub formă de miceliu şi conidii în ramurile atacate. Miceliu este format din hife cilindrice, brune, articulate, cufundate în ţesuturile atacate. Pe hifele de sub epiderma scoarţei se formează conidioforii cu conidiile care sunt puse în libertate prin ruperea epidermei. Cancerele cu gome de pe ramuri conţin hife cu ramificaţii bogate pe care se formează conidiile ce sunt puse în libertate pe timp de ploaie. Pe timpul perioadei de vegetaţie toate organele atacate prezintă fructificaţiile ciupercii cu conidiofori şi conidii. Conidioforii sunt simpli, incolori sau bruni, filamentoşi, septaţi. Conidiile sunt ovoidal-cilindrice, incolore, neseptate la început apoi galbene-brunii. Ele germinează prin emiterea unui filament din celule extreme, care străbate apoi cuticula ţesuturilor prin acţiunea mecanică, sau prin stomate. Umiditatea ridicată joacă un rol hotărâtor în sporularea ciupercii, iar apa de ploaie desprinde şi raspândeşte conidiile. Cercetătorii  au stabilit că în atmosferă se găsesc aproape tot timpul anului conidii de Ascospora b., care sunt capabile să germineze la temparaturi cuprinse între 2-24 °C, temperatura maximă letală fiind de 38 °C. Infecţia se face mai uşor pe organele lezate de grindină, insecte şi perioada de incubaţie se scurtează în astfel de cazuri cu 3-5 zile.

adult

Combatere
 Pentru combaterea bolii sunt obligatorii operaţiunile de igienă culturală, de îndepărtare a organelor afectate, precum si tratamente fitosanitare cu produse de protecţia plantelor omologate în următoarele faze de vegetaţie: in perioada de repaus vegetativ, la umflarea mugurilor, după scuturarea petalelor, etc.


Sursa: pomifructiferi


Comentarii

Postări populare